Ik werd het slachtoffer van phishing via sms. Wat nu?

Er circuleren talloze frauduleuze sms-berichten. De sms’en worden verstuurd naar klanten van alle Belgische telecomoperatoren. Vooral Android-gebruikers zijn hier slachtoffer van.

Enkele voorbeelden:

Weet je niet wat phishing is? Lees meer over phishing.

Krijg je zo'n sms'je?

Klik vooral NIET op de link en download de voorgestelde app niet! Maak een screenshot en stuur dat door naar verdacht@safeonweb.be. Zo wordt de link in het bericht geblokkeerd en vallen er geen nieuwe slachtoffers.

Verwijder daarna de sms.

Heb je de applicatie toch gedownload?

Dat kan gebeuren. In dit geval moet je je gegevens en bestanden bewaren (wel géén applicaties) om daarna je smartphone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Alleen zo verwijder je alle apps die het virus kunnen bijhouden.

Eerst en vooral:

• Verzamel alle gegevens van je smartphone die je wil bijhouden (zoals foto’s en filmpjes, maar géén apps). Laad ze op, bijvoorbeeld, in Google Docs of op je computer.
  • Gebruik je automatische back-ups? Zorg er dan voor dat je bij het heropstarten van je telefoon geen gegevens gebruikt van na 8 mei. Anders installeer je het virus waarschijnlijk gewoon opnieuw.

Maak eerst een back-up van jouw gegevens en bestanden. Zodra je dat gedaan hebt, kan je jouw smartphone terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Weet je niet hoe dat moet? Raadpleeg dan de handleiding van je toestel.

Wat als ik mijn toestel niet reset?

Dan moeten we helaas je sms-service blokkeren en kan je geen sms’en meer versturen of ontvangen. Anders blijft je toestel sms’en uitsturen zonder dat je het weet.