Onze tips voor een snellere smartphone

Merkt u dat uw smartphone trager gaat werken? Misschien hebt u te veel apps of conversaties openstaan of te veel bestanden gedownload? Met onze tips haalt u de schuldigen er zo uit en werkt u opnieuw vlotter.

Als u Android gebruikt

Android is momenteel het flexibelste systeem om uw toestel te optimaliseren, door zelf een aantal ingrepen uit te voeren of met behulp van apps.

De grote middelen: opruimen en wissen

Wij hebben allemaal de neiging om te veel apps te bewaren, presentaties op Slack te delen en massa’s foto’s van ons werk bij te houden. Controleer in de app “Mijn bestanden” of het niet mogelijk is om bestanden te wissen. Via Instellingen > Apps zou u apps kunnen verwijderen die u zelden of nooit gebruikt. Op sommige smartphones is het mogelijk om via deze weg apps naar het externe geheugenkaartje in het toestel over te hevelen.

Dan is het tijd om het cache-geheugen op te ruimen, net zoals op uw pc. Het toestel houdt in de cache allerlei gegevens over gebruikte apps bij: de historiek, beelden, conversaties, … Na verloop van tijd kan dit een flinke berg data worden. Om de cache te wissen gaat u naar Systeem > Opslag en afhankelijk van het merk van uw smartphone ziet u dan enkele mogelijkheden. De gratis app CCleaner komt hiervoor handig van pas.

Ten slotte geven bedrijven hun medewerkers niet altijd een toestel met de nieuwste Android-versie of het grootste geheugen. Let daarom op dat u het niet onnodig volstouwt. Gebruik vaste beelden als schermachtergrond, geen bewegende, en beperk het aantal widgets op het scherm. Hetzelfde geldt voor de icoontjes. Een opgeruimd scherm is een eenvoudige oplossing voor een optimaal systeem dat niet elke keer als u een sms opstelt in slaapstand lijkt te gaan.

Synchroniseer met mate

Bent u ook iemand die de hele dag een eindeloze stroom e-mails en meldingen ondergaat/ontvangt/verwerkt/wist, van LinkedIn, Slack, Basecamp, Skype Business, Facebook, Twitter, … ? Het is niet altijd nodig om alle meldingen van al uw apps onmiddellijk te ontvangen. Bij Instellingen > Accounts kunt u per app de automatische synchronisatie uitschakelen. En bij Instellingen > Geluiden en meldingen beheert u de meldingen van de diverse apps. Als u het aantal meldingen vermindert, wordt u minder vaak gestoord, houdt de batterij het langer vol en werkt uw toestel vlotter.

Nog te traag? Dan is het tijd voor de grote schoonmaak!

Doet uw smartphone niet meer (snel genoeg) wat u ervan verlangt? Herstel dan eventueel de standaardconfiguratie. Denk eraan dat die wisoperatie tijdrovend is en dat ook de herinstallatie tijd vraagt. Gelukkig bieden Google en uw fabrikant u back-upmogelijkheden, zodat u de data sneller recupereert. Ga naar Instellingen > Aanpassen > Back-up maken en terugzetten. Controleer natuurlijk wel eerst of u over een recente back-up beschikt vóór u zich halsoverkop aan deze radicale ingreep waagt.

Als u een iPhone gebruikt

Apple heeft de gewoonte om zijn besturingssysteem af te schermen. Efficiënte apps om uw iPhone of iPad op te ruimen zijn dan ook eerder zeldzaam, maar met enkele ingrepen die sterk lijken op wat Android-gebruikers kunnen doen, is het meestal mogelijk een traag toestel weer wat meer pit te geven.

> In Instellingen > Algemeen > Opslag ruimt u uw bestanden, conversaties en foto’s op. In Background App Refresh kunt u verhinderen dat bepaalde apps op de achtergrond actief blijven wanneer dat strik genomen niet nodig is.

> Verwijder apps die u niet langer nodig hebt. Druk enkele seconden op het icoontje. Er verschijnt dan een kruisje, waarna u de app kunt verwijderen. In de nieuwe versie van iOS (iOS 11) gaat u naar de iTunes & App Store en activeert u de optie “Offload Unused Apps”. iOS zorgt er dan zelf voor dat nutteloze apps verdwijnen (maar behoudt wel de instellingen ervan voor als u ze ooit opnieuw zou installeren).

> Nog steeds te traag? Het toestel compleet terugzetten naar de fabrieksinstellingen is dan misschien de oplossing. Ga naar Instellingen > Algemeen > Stel opnieuw in. En oefen dan vooral veel geduld. Vergeet niet om eerst een back-up te maken via iTunes of iCloud.