EN FR NL

Hoe beter samenwerken met uw team verspreid over Europa. 5 tips

Zit uw team verspreid over heel Europa? Reist u zelf regelmatig naar een klant of leverancier in een ander land? Deze 5 tips geven u gemoedsrust bij internationaal werken.

Als kmo hebt u klanten en leveranciers verspreid over Europa. Of werken er teams voor u vanuit het buitenland. Dit is geen sinecure.

Hoe efficiënter samenwerken, ook al zitten jullie niet elke dag samen op kantoor?

Tip 1. Kies de beste mensen

Niet iedereen is gemaakt om op afstand te werken. Mensen die internationaal aan de slag willen, moeten verantwoordelijkheidsgevoel hebben en zelf initiatieven nemen. Kies mensen die dit in zich hebben. Geef alle internationale teamleden duidelijkheid over hun persoonlijke rol en verantwoordelijkheden.

Wijs ook verantwoordelijkheden toe wanneer u zelf een tijdje naar het buitenland trekt. Zo weet u perfect wie aan te spreken, en weet iedereen welk radertje hij of zij in het geheel is.

Tip 2. Werk digitaal samen

Documenten uitwisselen, samen schrijven aan een dossier of mailing, verder werken op een offerte, samen programmeren… Het kan allemaal. Er zijn vandaag genoeg digitale tools beschikbaar waardoor de locatie waarvan iemand werkt minder een rol speelt. Digitaliseer zoveel mogelijk en werk op een slimme manier in de cloud. Samenwerkingssoftware zoals Microsoft Teams, G Suite, Slack, Dropbox,... helpen u daarbij.

Tip 3. Communiceer regelmatig

Kies het communicatiekanaal dat het beste werkt voor dagelijks of regelmatig contact. Voor sommigen is dit Skype, voor anderen een interne videoconferencing tool, de businessoplossing Meet van Google of WhatsApp.

Plan regelmatig overleg in. Als u zelf op zakenreis bent, loont het om een vast moment af te spreken met de verantwoordelijken die in uw zaak aan het werk blijven.

Tip 4. Sluit internationaal abonnement af

Leuk is dat bel- en surfkosten niet hoog oplopen wanneer u het juiste telecomabonnement afsluit. Kies een internationaal gerichte formule met gratis bellen en surfen binnen de Europese Unie. B-Fleet Europe van BASE Business bijvoorbeeld, waarmee u ook vanuit België en de EU-zone, Jersey, Monaco en Zwitserland naar uw collega’s belt.

Tip 5. Voorzie voldoende mobiele data

Bespaar uzelf een zoektocht naar gratis wifi tijdens het reizen in Europa en loop niet het risico op onveilige internetverbindingen. Geef uzelf meer dan 20 GB aan mobiele data per maand. Daarmee surft, skypet, whatsappt en werkt u zorgeloos onderweg. En u houdt nog data over om zorgeloos van een paar vakantiedagen te genieten.

Belt en surft u graag goedkoper en zorgeloos met uw hele team binnen Europa? Dan is B-Fleet Europe van BASE Business de oplossing voor u. U volgt uw zaak op, checkt af en toe de camerabeelden in uw zaak, overlegt zonder tijdslimiet, belt met klanten, leveranciers en uw mensen verspreid over Europa, enzovoort. Kies het internationale abonnement op uw maat.